Undvik två katastrofer med trädbesiktning i Skåne

Du sitter i ditt arbetsrum på andra våningen i din stora villa. Det är november. Utanför viner den skånska senhösten med all sin kraft. Det håller på att blåsa upp till storm. Du tittar ut i den mörka kvällen. Om våren kan du se de gula rapsfälten från ditt fönster.  

Idag ser du förutom mörkret bara det mäktiga trädet som står på tomten, enbart några meter från huset. Du ser dess längsta gren, som redan knackat ett par gånger på fönstret. Du ser hur den kommer närmare och närmare, men hinner inte ens reagera innan änden på grenen får kraft av vinden och slår igenom fönstret. Krasch. Glassplitter överallt i ansiktet. Du blöder, och förutom glaset gjorde även grenen ett försök att spetsa dig ovanför nyckelbenet. 

Den här katastrofen hade kunnat förebyggas. Familjen har länge tjatat på dig att du måste ringa en arborist för att beskära trädet. Annars kommer den växa in i huset, sa de. Den här gången hade du inte tillräckligt med framförhållning. Låt det bli en läxa till nästa gång. 

Förebygg nästa skada 

Det första du bör göra är att få tag på numret till någon som arbetar med trädbeskärning i Skåne, förslagsvis en arborist. Troligtvis behöver du inte bekosta någon så drastisk åtgärd som att fälla hela trädet i fråga, men nog finns det anledning att åtminstone skära bort den gren som gjort anspråk på att mörda dig i ditt eget arbetsrum.  

Det där är dock en fråga som arboristen får avgöra. De arbetar med trädbesiktning i Skåne och kan ge dig konstruktiva råd kring om du kan nöja dig med att kapa grenen, eller om hela trädet innebär en fara för ditt hus när det stormar. Du bör med fördel lyssna på arboristens kompetens. Till dess kan du läsa mer om trädbeskärning här: https://www.aliasarborist.se/traedbesiktning/traedbesiktning-skane.