Ukulelen vid regnbågens slut

Ukulelen vid regnbågens slut

Det krävs ett rätt inbitet ukulele-fan för att kunna nämna en framstående uke-spelare. Instrumentet används oftast som inslag i låtar, och det är få renodlade uke-musiker som är allmänt kända.
Men det ska det bli ändring på nu, så att du kan glänsa nästa gång du snackar med personalen på DanGuitar om ukuleles.

En av de mest framstående ukulele-musikerna är Israel ”Iz” Kamakawiwo’ole. Han föddes år 1959, samma år som Hawaii blev USA:s femtionde delstat. 
Han började sin karriär som tioåring, och spelade då på utestället Steamboats i Waikiki, där både hans mamma och pappa arbetade. Genom detta fick ”Iz” träffa många av Hawaiis största musiker, som också bjöd upp den unge ukulele-spelaren på scen för att spela med dem.

I tonåren flyttade han till den hawaiianska landsbygden. Han var emot att lämna staden, men som tur var för musikhistorien så blev flytten ändå av. För genom detta blev ”Iz” kompis med John Koko. Duon bildade bandet Makaha Sons of Ni’ihau – ett av Hawaiis genom tiderna största band. Bland annat vann de flera Na Hoku Hanohano Awards, vilket är Hawaiis motsvarighet till grammisgalan.

När ”Iz” en dag kände att han var intresserad av en solokarriär kontaktade han producenten John de Mello. Denne var känd för att ha jobbat med många framgångsrika artister från Hawaii, så som Brothers Cazimero, Brother Noland och Rap Reiplinger, för att nämna några.
Detta var början på ett samarbete mellan ”Iz” och de Mello som varade ända till ”Iz” död. Eftersom han var svårt överviktig hade ”Iz” på grund av detta dragits med många krämpor, och därför vistats många gånger på sjukhus under sitt liv.
Den 26 juni 1997 visade bli den sista gången som han någonsin lades in på Queens Medical Center i Honolulu.

Två år efter sin död spelades ”Iz” version av ”Over the Rainbow/What a Wonderful World” upp i en reklamfilm. Efter detta sköt låtens popularitet i höjden och den blev vanligt förekommande i både filmer och tv-serier.

På den hawaiianska ön Oʻahu står sedan 2003 en bronsbyst föreställande Israel ”Iz” Kamakawiwo’ole.