Så här enkelt sparar du till din tjänstepension som ung

14 november 2022 Julia Zsiga

Tjänstepension är en viktig del av din framtida ekonomiska trygghet. Men många unga vet inte hur de ska komma igång med att spara till sin tjänstepension. I den här artikeln går vi igenom vad avsättning till tjänstepension innebär och hur du enkelt kan komma igång med att spara till din pension.

Vad är avsättning till tjänstepension?

Att avsätta pengar till tjänstepension innebär att du som arbetstagare betalar in en del av din lön till en pensionsförsäkring. Pengarna som du avsätter till tjänstepensionen sätts in på ett konto som investeras och växer med tiden. När du sedan går i pension får du utbetalningar från pensionsförsäkringen som du har byggt upp under ditt yrkesliv.

Fördelarna med att avsätta till tjänstepension

Att spara till sin tjänstepension är en investering i din framtida ekonomiska trygghet. Genom att avsätta pengar regelbundet till din pensionsförsäkring kan du få en betydligt högre pension än om du enbart förlitar dig på den allmänna pensionen. Dessutom är tjänstepension en förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda, vilket gör det till en viktig del av din totala anställningsförmån.

avsättning till tjänstepension

Så kommer du igång med att avsätta till tjänstepension

Det finns flera sätt att komma igång med avsättning till tjänstepension. Om du har en anställning kan du ta reda på om din arbetsgivare erbjuder tjänstepension och vilket försäkringsbolag de använder. Du kan även fråga om du kan avsätta en viss procent av din lön till tjänstepensionen. Om du har ett eget företag kan du istället välja att starta en egen pensionsförsäkring. Det är viktigt att tänka på att ju tidigare du börjar spara till din tjänstepension, desto större blir ditt pensionskapital när du går i pension.

Tips för att öka din avsättning till tjänstepension

För att öka dina utbetalningar från tjänstepensionen kan du välja att avsätta mer pengar varje månad. Om din arbetsgivare matchar din avsättning till tjänstepensionen kan det vara värt att ta reda på vilka regler som gäller. Du kan också välja att göra extra inbetalningar till din pensionsförsäkring om du exempelvis får en större bonus eller utdelning från aktier. Det är också viktigt att regelbundet se över dina pensionsförsäkringar och se till att de passar dina behov och förutsättningar.

Fler nyheter