Rätt till den hjälp man behöver

Rätt till den hjälp man behöver

Alla människor vill kunna känna sig fria att välja hur man bor och vad man gör, utifrån sina förutsättningar. Det handlar om livskvalitet. Om att få vara den man är. Vissa behöver lite extra hjälp för att nå dit, och då kanske det kan vara aktuellt med personlig assistans. 

Den som har en funktionsnedsättning som gör att det finns behov av hjälp med vardagliga saker, som att tvätta sig och klä på sig, eller att kommunicera med andra, kan omfattas av lagen om stöd och service, förkortad LSS. Om hjälpbehovet bedöms vara mer än 20 timmar i veckan, kan man söka assistansersättning hos Försäkringskassan.

 

Personlig assistans gör skillnad

Att ha personliga assistenter som hjälper till med sådant som är svårt att klara av själv, gör en väldigt stor skillnad för livskvaliteten. Det kanske gör att man kan bo i en egen lägenhet, att man kan komma ut och träffa vänner, och göra saker som man gillar. Sådana saker som är självklara för de flesta, men som för andra är omöjliga utan hjälp.

Det finns många olika företag som erbjuder personlig assistans, och det kan vara stora skillnader mellan dem. Därför är det verkligen viktigt att ta reda på allt om de olika alternativen i förväg.

 

Att välja assistansanordnare

Att välja vilket företag som ska vara ansvarigt för något så nära och personligt som exempelvis personlig hygien och praktiska saker i hemmet och livet, är ett livsavgörande beslut. De olika assistansanordnarna kan erbjuda lite olika tjänster eller service. Sedan kan de drivas av olika typer av organisationer. Vissa drivs utan vinstintresse medan andra är normala företag. Det finns en anordnare av personlig assistans i Blekinge som drivs utan vinstintresse och som har mycket goda vitsord. De erbjuder också ett mervärde genom sitt nära samarbete med föreningen Furuboda där man har tillgång till deras anläggning och aktiviteter.