I böckernas magiska värld

I böckernas magiska värld

Det är något speciellt med böcker som ofta återspeglas i filmer. Ett bibliotek eller ett antikvariat med alla sina böcker av olika ursprung, ålder, språk och innehåll, har nästan ett magisk lyster över sig. Det är där man hittar förbjuden kunskap. Gamla bortglömda magiska formler. Eller ger sig ut på en litterär resa till platser som endast finns i fantasin. På antikvariat är det en speciell doft och känsla som inte går att finna någon annanstans, för böckerna som återfinns där kanske inte heller finns någon annanstans att få tag på.

 

Få och speciella exemplar

Böcker som finns på bibliotek finns ofta i många exemplar, men på ett antikvariat kan man komma över de där exemplaren som endast finns i ett fåtal att få tag på. Till ett antikvariat kan man gå för att både köpa- och sälja böcker. Även fast att ett antikvariat kan tänka sig att köpa in nyare böcker så är det de äldre exemplaren som är mest eftertraktade. När man går till ett antikvariat i Stockholm som http://antikvariataugust.se/ så är det oftast de äldre eller ovanliga exemplaren som man är på jakt efter. Det kan vara en förstahandsutgåva av någon känd bok. Eller kanske lyckas man till och med hitta en bok som har författarens dedikation i sig. Böcker på ett antikvariat kan säljas för några tior och ända upp till tusentals kronor. Men genomgående är att det är böcker som är begagnade men i mycket gott skick.

 

 

Böcker till olika användningsområden

När man besöker ett antikvariat så kan man vara ute efter ett samlarobjekt eller något att läsa för kunskap eller avkoppling. Men man kanske är på jakt efter böcker från ett speciellt årtal för att ge bort i födelsedagspresent. Eller helt enkelt böcker med vackra ryggar som med sin skönhet kan pryda ett bibliotek i hemmet, på ett kafé eller en pub.