Håll koll på att avsättning till tjänstepension sker utan avbrott

27 november 2020 Cecilia Olsson

editorial

Att gå i pension är något som borde vara en tid som människor ser fram emot, då de äntligen kan koppla av och planera sina dagar precis som de vill. Det finns inte längre något arbete som man måste stiga upp tidigt för att gå till, utan man kan avnjuta frukosten precis när och så länge man vill. Många passar även på att resa eller tar upp en hobby som de kan utöva så mycket de önskar och orkar. Det finns dessvärre många som oroar sig för att gå i pension. Detta på grund av att pensionen kan innebära att man plötsligt får mycket mindre pengar att röra sig med.

Vad kan man göra för att få en bekväm pensionstid?

Alla som har arbetat och bott i Sverige har rätt till allmän pension, som grundas på alla inkomster man betalat skatt för. Det är dock många som upplever att den allmänna pensionen inte räcker speciellt långt, utan det behövs kompletterande inkomst för att man ska kunna ha en så bekväm vardag som man önskar.

avsättning till tjänstepension

Därför är det klokt att även starta ett privat pensionssparande så tidigt som möjligt för att kunna bygga upp en extra buffert till pensionstiden. Sist men inte minst så finns tjänstepensionen, det är dock inte alla arbetsgivare som erbjuder det och därför kan det vara klokt att ta reda på vad som gäller där man själv är anställd. Tjänstepensionen kan dessutom se olika ut beroende på var man är anställd och den bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund.

Se till att avsättning till tjänstepensionen rullar på

Har man tjänstepension så är det också bra att se till så att premien betalas in oavbrutet. När man är sjukskriven eller föräldraledig så betalar inte arbetsgivaren premier till tjänstepensionen, men det finns en premiebefrielseförsäkring som betalar in pensionspremien istället. Läs mer om Afa Försäkrings premiebefrielseförsäkring på afaforsakring.se.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://alltomkonst.se/

https://konst-bloggen.se/

https://konst-rikt.se/

https://konst-sidan.se/

https://konstbloggen.se/

https://konstihemmet.se/

https://konstinspiration.se/

https://konstnytt.se/

https://konstsajten.se/

https://nyare-konst.se/

https://utforska-konst.se/

https://vardags-konst.se/

Fler nyheter