Fidget toys kan hjälpa ditt barn att hantera rastlösheten

17 oktober 2021 Cecilia Olsson

editorial

Vi människor mår ofta bäst när vi blir alldeles lagomt stimulerade, detta gäller i alla åldrar. När ingenting händer så blir vi uttråkade och om allt för mycket sker runtomkring så kan vi lätt bli stressade. Det är dock så att man ibland måste sitta still och lyssna eller befinna sig i ett rum med många intryck. Detta kan vara extra svårt för ett barn som fortfarande lär sig om tålamod och att hantera allt som händer runtomkring. Därför är det tur att det också finns saker som kan underlätta i situationer då det helt enkelt händer för lite eller för mycket.

Leksaker som kan lugna kryp i kroppen

Fidget toys är vad man kan säga ett samlingsnamn för leksaker som kan stilla barns rastlösa händer. Det finns till exempel Fidget Spinners som man snurrar mellan fingrarna och som därmed kan lugna den som känner sig stressad eller sysselsätta den som känner rastlösheten krypa i kroppen. Det finns även Fidget Squidgy som består av skivor fyllda med vätska och glitter. De fungerar mycket bra som taktil sinnesstimulering då de kan mosas, böjas, pressas samt kan utmana barnet att försöka fånga bubblorna och glittret inuti.

Vilka bör använda Figdet Toys?

Alla människor är olika och har därmed olika behov för stimulans. Fidget Toys är leksaker som passar synnerligen bra till människor med autismspektrumtillstånd och koncentrationssvårigheter. Det har nämligen visat sig att det är lättare för vissa att hålla sig i ro och koncentrera sig när händerna sysselsätts med någon form av Fidget Toy. Med det sagt så kan även barn och vuxna utan diagnoser ha glädje av Fidget Toys när känslan av stress eller rastlöshet börjar smyga sig på.

Fidget Toys i många olika varianter

Hos Lekakademin finns ett brett sortiment med Fidget Toys som på olika sätt kan hjälpa både barn och vuxna med att bevara lugnet. Är du på jakt efter en Fidget Toy för ditt barn kan du alldeles säkert hitta en som passar hos Lekakademin. 

Fler nyheter