En lyftkran är bra till mycket

En lyftkran är bra till mycket

Har du ett träd som fallit på tomten? Eller en gäststuga som behöver flyttas? Kanske är det dags att lyfta upp båten ur sjön för vintern? För detta, och för allt annat tungt som måste lyftas, behövs en lyftkran. Det är en maskin som är utrustad med stålvajrar och taljor, och den används för att lyfta och sänka material. Vissa är väldigt stora och används inom industrin eller i hamnar. Men det finns även mindre kranar som är mobila, och de kan användas till mera tillfälliga behov hos ett företag eller en privatperson. En sådan behövs om man exempelvis bygger ett hus.

 

 

Säkerhet är viktigt vid tunga lyft

Det finns massor med olika typer av lyftkranar, gjorda för att användas till en mängd olika saker. De styrs, eller manövreras, ofta från en hytt på kranen, men det finns även lyftkranar som manövreras via en radiokontroll från marken. För att manövrera en lyftkran krävs mycket kunskap och erfarenhet. Kranen är stor och skulle kunna göra stor skada på omgivande fordon eller byggnader om den inte styrs korrekt, och det material eller de objekt som ska lyftas är ofta både värdefulla och tunga. Om något händer kan det få stora konsekvenser. Det är alltså inte att rekommendera att försöka manövrera den själv!

 

Hyra en lyftkran med förare

Om du behöver använda en lyftkran finns det flera företag du kan anlita. Ett av dessa hittar du på https://www.kungsbud.se/. Om du anlitar ett professionellt företag får du hjälp med att välja vilken lyftkran och arbetsmetod som passar bäst för det behov du har. Sedan kommer kranen till dig, tillsammans med den personal som behövs för att göra jobbet och få ett perfekt resultat. Oftast behövs minst två personer för att manövrera en lyftkran, kranföraren och minst en signalman som kopplar lasten och ger direktioner till kranföraren via handsignaler eller radio.