Ekens omfångsrika användningsområde

Ekens omfångsrika användningsområde

Har du någon gång suttit under en stor ek och funderat över hur gammal den kan vara? Hur många generationer av människor som har stått där och funderat på precis samma sak som du?

Eken är ett av våra största träd, stammen kan bli mer än 30 meter hög med en omkrets på cirka tre meter. Eken är något vi är väldigt förtjusta i, både att beskåda, trampa på, odla i och bygga med.

Ek är ett tungt, hårt och medelsegt virke, därför lämpar det sig så bra att använda i utomhusmiljöer. Virket svartnar om det utsätts för fukt eller väta under längre tid, men det påverkar inte dess övriga egenskaper. Ekplank kan användas till en rad olika saker och är vårt mest beständiga träslag. Det används till golv, möbler, stallinredning, odlingsbänkar, båtar, bryggor och en rad många fler produkter.

När du ska bygga eller renovera ett stall är det klokt att tänka på att välja ett hårt material. Hästar är starka djur och stall utsätts dagligen för påfrestningar. Där är eken ett bra val, inte bara för funktionen utan också för utseendet. Ek ser väldigt snyggt ut.

När du ska anlägga nya odlingsbänkar kan det vara skönt om det håller mer än några få år innan träet ruttnar sönder. Här är eken också ett bra val då det håller sig länge innan du behöver byta ut det.

När ett fågeltorn ska byggas är eken även här ett klokt val på grund av sin hårdhet och motståndskraft mot väta.

Många grindar byggs med fördel i ek. De ska hålla länge och har ett viktigt syfte, att stänga inne – eller stänga ute.

Men på grund av dess hårdhet och stora användningsområde är det ett eftertraktat material som vi inte har överflöd av och därför är priset ofta högt. Det bör normalt gå 150 år innan en ek är mogen att avverka.