När verksamheten behöver ett lyft

20 maj 2019 jonas olsson
När verksamheten behöver ett lyft

Det kan röra sig om ett byggprojekt. Det kan röra sig om något tungt som ska transporteras, höjas eller sänkas. Kanske finns konstruktioner som behöver monteras eller flyttas. Det finns lyftkranar för många olika ändamål, och därmed en lösning för alla dessa situationer. Landet över finns det företag och depåer som säljer lyfttjänster och bedriver uthyrning. Man kan få tag i lyftkranar i Piteå likaväl som i Stockholm. Ett ledande företag i denna bransch är https://havator.se/

Lyftkranar är anläggningsmaskiner med stålvajrar och taljor som används till att lyfta eller sänka material. De används främst på byggarbetsplatser men också till tyngre konstruktioner inom verkstadsindustrin. På byggarbetsplatser är de ofta tillfälligt fastsatta på mobila plattformar eller direkt i marken. De manövreras från kranens hytt eller med handburna radiokontroller.

 

Kranar förr och nu

Man har hittat en utmejslad stentavla från ca 200 f. Kr. som visar en kran för byggande av monument. Under medeltiden använde man kranar till att bygga katedraler i Europa. Kranen sattes fast högst upp på byggnaden och sedan fick två personer springa i hjul som kraftkälla. Så går det turligt nog inte till längre. Den vanligaste typen av mobilkran verkar med hydraulpumpar som oftast drivs av en dieselmotor. Mobilkranen består av en bom utav järn eller stål fastsatt med gångjärn på en mobil plattform. Bommen är oftast teleskopisk, så att den kan skjutas både in och ut. Bommen höjs och sänks med hydraulcylindrar eller vajrar.

Kranar i vått och torrt

Lastbilskranens leder rör sig med hydraulik, och den används för lastning och lossning av gods på bilar. Containerkranar har lyftanordningen på en stålram med fyra stora ben. De ses i containerhamnar och kan även användas vid omlastning mellan godståg och lastbilar. Det finns flytande kranar som vilar på pontoner och används till riktigt tunga uppgifter som att bygga broar eller flytta laster från och till båtar. Det finns också pontonkranar som klarar att lyfta mer än 10.000 ton.

Fler nyheter