Hästarnas välmående på ridskolor

22 juni 2019 jonas olsson
Hästarnas välmående på ridskolor

När man väljer ridskola utgår många ofta ifrån ridskolans läge i förhållande till var man bor. Det är klart att man väljer den närmsta, eller? I Stockholm är det ofta lätt att ta sig både kommunalt och med bil till flertalet ridskolor i ens närområde. Kanske kan man då överväga att välja ur hästens perspektiv? Det finns många regler kring hur man får hålla och sköta hästar. Med hästen i centrum –  ryttaren i fokus” är mottot för Swartlings ridskola i Stockholm. Och precis så ska det väl ändå vara. Det är hästen som ska stå i centrum, som ska orka jobba och lära otaliga elever att rida. Då måste den också må bra.

 

 

Utevistelse är viktigt

Hästen är ett stäpplevande djur som är skapt att vandra långa sträckor och beta gräs större delen av dygnet. Det kan tyckas självklart att de ska få gå ute i stora hagar åtminstone dagtid. Många ridskolor håller sina hästar på detta sätt, men i storstäder som Stockholm är tillgången till betesmarker ofta begränsad och dessutom dyr. Det är därför inte ovanligt att många ridskolor endast kan erbjuda sina hästar ett absolut minimum av utevistelse i små hagar av rent ekonomiska skäl. Många hästar far inte illa av det, andra vantrivs. En bra ridskola ser till varje enskild hästs bästa.

Nya regler för hästhållning

Sedan den första mars i år gäller nya föreskrifter för hästhållning från Jordbruksverket. Bland annat får man inte längre bygga nya spiltor, men man får fortsätta använda de som redan finns. Det kan även godkännas att använda ridhus som rastplats istället för en hage utomhus. Har anläggningen varit i drift sedan tidigare kan undantag göras från vissa regler. Föreskrifterna är till för hästarnas bästa, men många skulle nog anse att de inte alls är tillräckligt hårda. Som ridskoleelev är det viktigt att ta ställning till vad man tycker är okej och våga påpeka brister.

Fler nyheter